Vrijheid

‘Luisteren naar je kind is natuurlijk erg mooi, Saskia, maar wat doe ik nou als de situatie met mijn kind echt gevaarlijk is’, vroeg een ouder mij tijdens een workshop. Verduidelijkend zei ze: ’Mijn 4-jarige dochter reed op haar fiets in grote vaart een heuvel af’. ‘Dan heb ik echt niet de tijd om eens rustig te gaan zitten verbinden en luisteren, dan moet ik gelijk handelen’.
‘Maar ik sta daar wel te roepen of eigenlijk te schreeuwen en mijn kind tegen te houden met een dwars huilend kind als gevolg’.‘Ik kan haar toch niet loslaten, dan rijdt zo tegen een auto’. ‘Hoe ga ik daar mee om, er moet toch iets anders mogelijk zijn’. Ik snapte haar goed, dat heb ik zelf ook heel vaak. 

Mijn 9-jarige dochter kwam laatst thuis met een vriendinnetje en vroeg me ‘Mama, we moeten voor school een stok hebben’. ‘Mogen we samen naar het bos fietsen om een stokken te zoeken?’. Een blik van avontuur in haar ogen. En tuurlijk zit daar een reële angst dat er met mijn kind iets gebeurt in het verkeer. Maar een ‘Nee’ zet jezelf en je kind klem. 

 

In de workshop onderzocht deze liefdevolle en betrokken moeder hoe haar dochter zich voelt als ze zo heerlijk snel op haar fiets fietst. Tijdens het rollenspel kroop ze even in de huid van haar kind, stapte op de fiets en sjeesde weg. Een andere ouder probeerde haar te waarschuwen voor het gevaar en hield haar tegen. Ze was alleen echt niet te stoppen :-))

Zo super verbaasd, was ze, om te merken dat haar dochter zo’n intense vrijheidsdrang heeft. Want daar ging het over, Vrijheid. Zo vrij al als een veertje op de fiets. Zo herkenbaar bij mijn kinderen. De wereld verkennen, vrij zijn. Elke keer weer een stap verder.

Maar nog steeds gaan er bij jou als ouder alarmbellen rinkelen. ‘Ja maar wat als dit, ja maar wat als dat’.  De oplossing ligt in het besef dat jouw kind de wens heeft om vrijheid te ervaren. Punt. En dat het jouw taak als ouder is, jouw verantwoordelijkheid, om je kind hierin te begeleiden. 

Hoe je dat doet? 

3 tips om jouw vrijheidskinderen te begeleiden, waarbij jullie beide gezien en gehoord worden. 

  1. Begeleidt de vrijheidsdrang van je kind naar de juiste plek. Als jouw kind zelf wil leren fietsen, zoek een plek waar ze ongestoord kan oefenen en rijden. Als jouw kind alleen op pad wil, onderzoek welke stap haalbaar is. Loopt jouw peuter continu van je weg, zoek een plek waar hij/zij dit ongestoord kan doen.
  2. Is je kind wat ouder, ondersteun je kind bij het inschatten van de gevaren en vraag hoe ze deze willen oplossen.Tuurlijk heb jij als ouder meer inzicht in de situatie en weet je hoe gevaarlijk verkeer kan zijn of vallen uit een boom. Maar vraag en luister eerst naar de inschatting van de situatie door je kind. Vraag je kind ‘wat je nu wilt doen, kent gevaar’. ‘Heb jij een idee wat je kunt tegenkomen als je dit gaat doen?’ ‘Hoe gaan jullie dit aanpakken’.
  3. Wij-gevoel. En het moet ook goed voelen voor jou.Heeft jouw zoon of dochter nog risico’s over het hoofd gezien, die jij wilt inbrengen. Vertel ze en zoek samen naar een passende oplossing. Oversteken bij de stoplichten, niet verder dan daar en daar. Uitgaan mag, maar blijf met z’n vieren en kom gezamenlijk weer thuis.

 Succes. Laat je kind zijn vrijheidsenergie stap voor stap ontdekken en geniet van een vrij kind die de risico’s zelf leert inschatten. 

Heb je ook zo’n situatie met jouw kind(eren) die je graag eens door mij wilt laten onderzoeken. Mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wellicht maak ik dan wel een blog voor jou.  En deel dit blog gerust in jouw netwerk als je denkt dat anderen er ook iets aan hebben!

Tot de volgende keer!

naam saskia