IMG 0926Wat brengt het je als je je kinderen, jezelf en je gezin gaat ziet door de bril van liefde.

Zelfs op momenten dat je de ‘hij-zit-zo-nu-eenmaal-in-elkaar’ bril, ‘het-is-een-fase’ bril of de ‘wat-nu-weer’ bril, op hebt.

Dat je je beseft dat jouw kind werkelijk de beste reactie kiest, die hij/zij heeft op dat moment. Of je zoon of dochter nu even vastgelopen is, verdriet heeft, elke nacht huilt, telkens ongelukkig is, gefrustreerd is.

Oh, wat een uitdaging in je gezin, juist daar waar alles intens verbonden is.

 

Onze zoon (4 jaar) is een gevoelig liefdevol power jochie. Hij reageert extravert, in zijn liefde, en in zijn onvermogen. Hij heeft een gevoelig eet-systeem: maag en darmen zijn al heel zijn korte leventje overgevoelig.

Dat uitte zich vanaf de geboorte in veel, heel veel onrust, slecht slapen overdag en ’s nachts uren wakker. Avond aan avond. Week aan week. Maand na maand.

Zo vaak heb ik tijdens intensieve periodes gedacht, ‘Nou, hij is echt zo druk en luistert niet, hij lijkt wel een ongeleid projectiel’. ‘ZO IS HIJ DUS’. ‘Hij heeft kennelijk weinig slaap nodig’ of ‘Hier moeten we maar mee om leren gaan’ waren gedachten die regelmatig door mijn hoofd zijn gegaan.
Mijn hart een stuk afsluiten, doorgaan en volhouden.

Maar ja, mijn passie is luisteren, luisteren naar mezelf, mijn gevoel van ‘toch klopt het niet er moet toch meer zijn’ en mijn kind.
We luisterden keer op keer. 
In onszelf.
Naar hem.
We gingen op zoek naar mensen die ons konden helpen, hem en onszelf.

Gewoon omdat we innerlijk wisten, dat de liefdevolle band die ouder en kind met elkaar delen, er altijd is. De basis is van alles.

Lastige momenten zijn er en zullen er altijd zijn. Die maken we allemaal in ons gezin mee. Maar dat is niet wat het is.
Wel kunnen we kiezen hoe we ermee omgaan.

Zetten we onze donkere bril op, dan kunnen we het probleem kleineren, analyseren, negeren, erin wegzakken, gaan opvoeden of vermanend toespreken. Die ken ik ook.
Deze benaderingen leiden vaak nergens toe, omdat ze niet doordringen tot, en geen verandering brengen in, de plek waar het onbehagen vandaan komt. En ze houden je ook heel lang bezig.

Ik wil je aanmoedigen…. Zet je andere bril op, je bril van liefde.
Weet dat alles in gezin een bron van liefde is, ook de meest lastige, onbegrijpelijk uitingen.
De lastige uitingen zijn niet meer dan uitdrukkingen die vastgelopen zijn, levensruimte die vastzit en die je aandacht vraagt.

En aan jullie, ouder en kind, de schone levenstaak om met de bril van liefde op zoek te gaan naar de antwoorden. Om de waarde in deze uitingen te zoeken. Open te staan en te omarmen.

Ik verzeker je …

Met de bril van liefde ontdek je de schatten in je gezin.
Geïnspireerd? Kom naar de workshop 'Kruip in de huid van je kind'. Je vindt alle informatie op

http://www.saskiazwijnenburg.nl/…/workshop-kruip-in-de-huid…

Lieve groeten en heerlijk lenteweekend gewenst.
Saskia