IMG 0074Deze zomer waren we, met ons gezin, op vakantie in België. Neergestreken op een heerlijke camping aan de rivier de Semois. Onze dochter (9 jaar) beleeft in de zomer altijd de fijnste tijd van het jaar, het ultieme vakantiegevoel: buiten leven, spelen, vriendinnetjes, ontdekken en vrijheid. 

Ze trok er elke dag met een groepje meisje op uit. Afhankelijk van het weer struinden ze naar het bos, klimparcours of waren ze urenlang in het water. 

Op een mooie middag waren ze met drie vriendinnen de rivier afgegaan met hun plastic krokodillen en bootjes. Normaal dobberden ze naar het einde van de camping, naar een sneller stromend stuk. Supergaaf natuurlijk. Op deze mooie middag waren ze al meegaand met de stroom opeens verder afgezakt dan ze wilden en, buiten het bereik van de camping verdwenen. 

 

Al heerlijk dobberend met z’n drieën, zich van geen kwaad bewust, werden ze opgeschikt door een frans pratende boze man die naar het water stapte en hun boos allerlei ‘woorden’ toeriep. De toon begrepen ze, wat hij zei niet, en de boosheid deed hun verstijven. Ja, daar zit je dan, in een wildvreemd land, zonder direct hulp, met een man die het water in stapt en onverstaanbaar boos is en blijft. HELP. Ze keken elkaar van schik aan, kletsten in het Nederlands terug en vertelden hem zoiets van, dat ze gewoon aan het varen waren en dat ze wel weer terug zouden gaan. Hij bleef boos roepen, terwijl ze zich omdraaiden en terug peddelde naar de camping. 

Terug op de camping hebben we er met de meiden nog lang over nagepraat, ze waren zo geschrokken.

Een paar maanden later, op een koude winteravond, liep onze dochter in het donker een rondje om het huis. ‘Even de kou voelen', zei ze, maar ze kwam bibberend terug. ‘Mama, ik heb de hele weg gerend, bang dat er iemand achter me aan kwam en boos was omdat ik in het donker buiten loop’. ‘he, joh, je had er zo’n zin in, is er wat gebeurt?’ vroeg ik. ‘Nee’, zei ze, ‘nu niet, maar ik moest opeens aan de situatie in België denken, weet je nog, van die man die zo boos op ons was toen we de rivier afgedreven waren’. ‘Jeetje, ja dat weet ik nog’, zei ik, ‘we hebben het er toen uitgebreid over gehad, maar je voelt het nog steeds he!’. ‘Ja’, zei ze, ‘terwijl ik buiten liep kwam het weer helemaal terug’. ‘Oke, heb je zin om er een innerlijke reis op te doen?’ vroeg ik, ‘een reis terug naar de situatie zodat je alles kunt voelen en uitspreken wat toen niet kon. We kunnen buiten een rondje lopen samen of binnen gaan zitten’. ‘Ik wil het graag’ zei ze, ‘zullen we samen buiten lopen?’

(Meer weten? Kijk op www.saskiazwijnenburg/kinderen/ontdekkingsreis-voor-kinderen)

Zo liepen wij op een winterse avond buiten een situatie van de zomervakantie met een innerlijke reis te helen. Ze vertelde weer de hele situatie. Wat er aan vooraf ging, wat ze toen al dacht en voelde. Wat er gebeurde op het moment zelf, over haar angst voor die man, het alleen en onbeschermd voelen of de waanzin dat hij zo boos werd op drie meisjes; alles kwam aan bod. Het hele verhaal in alle lagen.

Toen ademde ze ballonnen vol kwaliteiten en talenten in. Krachten die ze nodig had gehad in de situatie: moed om te spreken, angst mogen voelen, hulp mogen roepen, samen sterk zijn, liefde voor zichzelf voelen, beschermd zijn. Iedere ballon ademde ze in en zo vulde ze zichzelf met nieuwe kwaliteiten.  

Met deze kwaliteiten gingen we de situatie opnieuw in. Ze werd zich bewust van het feit dat ze eigenlijk al eerder terug had gewild en vertelde dit ook aan haar vriendinnen, ze voelde de angst die de man haar bezorgde, vertelde hem duidelijk wat ze hem had willen zeggen. Dat hij helemaal niet boos hoefde te worden op drie jonge meiden, dat hij gewoon had kunnen zeggen wat hij wilde. Dat hij haar bang had gemaakt en ze niet begreep waarom ze zoveel boosheid over zich heen kregen. 

Kortom, ze maakte de situatie af, waar ze eerst verstijfde. De wens om vrijheid, veiligheid in de wandeling met mij, de methode van de innerlijke reis en de liefde maakte dat ze helend werk deed. 

Ze stroomde weer, zette haar eigen kwaliteiten in en voelde haar eigen kracht weer stromen. Ze kreeg zicht op haar eigen innerlijk weten en gaf zichzelf de oplossingen. De situatie rondde zichzelf af.Ze vergaf zichzelf, de franse man voor zijn gedrag en haar vriendinnen en haar ogen staalde. Goed gedaan, lieverd.

De kou op onze huid bracht ons terug in de winteravond. Heerlijk toch dat onze seizoenen zo wisselen en dat je op een heerlijke vervullende winteravond getrakteerd wordt op een zomers tintje. Alles was weer op z’n plek. Fijn.

Loopt jouw kind vast in een situatie en wens je je kind ook bevrijding toe? Meer weten over de innerlijke reis? Kijk op mijn website www.saskiazwijnenburg.nl/kinderen/ontdekkingsreis-voor-kinderen.