IMG 0792

‘Mama, wil je met me spelen?’, Pap, wil je kijken naar ons dansje?, ‘Mam, weet je, ik  kom straks bij jou op bezoek, dan ben jij Oma en ik ben jouw kind ….’, ‘Pap, mijn auto is kapot, wil je hem maken’.

Jouw kinderen zijn super creatief in het vragen om jouw inbreng in het spel. Terecht vind ik, want die aandacht heeft het spel ook nodig. Spel is voor kinderen het leukst als het voedend is en ze uitdaagt een volgende stap te maken. Als ze vastlopen of het spel te saai wordt, vragen ze jouw aandacht om hun spel te verlevendigen.

Hoe vaak ik jouw eerste reactie op hun mee-speel-vraag: ’Nee, niet nu, ik ben bezig’ of ‘ik maak de afwas af en dan kom ik naar je toe’. Jij hebt nu eenmaal beperkte tijd om te spelen. Toch wil je je kinderen voeden in hun spel en ze aandacht geven. Gelukkig, je hoeft niet helemaal mee te spelen om hun spel te voeden!

Neem eens een andere rol.

 

Tip 1: Richt je op de opbouw van het spel.

Als jouw zoon of dochter spelen, lopen ze geregeld vast en krijg je vragen voor hulp. Of ze nu een hut maken of brandweertje spelen of rommelen in de tuin. Ontdek wat je kind nodig heeft en bouw mee aan de spelsituatie: help mee de hut hoog te maken, kijk samen hoe het knopje werkt van zijn nieuwe auto of geef je dochter een eigen stukje tuin waar ze heerlijk kan rommelen. Genoeg om ze weer op weg te helpen.

Tip 2: Voeg materiaal of een verhaal toe aan het spel.

Loop je kind vast in zijn spel? Speelt jouw dochter bijvoorbeeld dat ze heerlijke taartjes en kopjes thee maakt en vraagt ze je elke keer te komen proeven. Verbreed haar spel. Leg haar bijvoorbeeld uit hoe het werkt in een restaurant. Over menukaarten met tekeningen van haar geweldige taartjes. Over tafel dekken.

Heeft jouw zoon een mooie kapla toren gemaakt en weet hij even niet hoe hij verder kan? Geef input door bijvoorbeeld te vragen in welk land de toren staat, wat er om de toren heen gebeurt, wie er in de toren woont?

Heb je behoefte aan input van levensecht materiaal? Kijk voor filmpjes samen op youtube! Mooie filmpjes over opstijgende vliegtuigen, danspasjes, menukaarten, je kunt het zo gek niet bedenken ..

Tip 3: influisteren/souffleren

Je hoeft niet af te wachten tot jouw kinderen je vragen om input. Je kunt hun spel ook, terwijl ze nog bezig zijn, verrijken met  een korte en leuke inmenging. Stel dat ze aan het kleien zijn, dan zou je bijvoorbeeld kort iets kunnen influisteren zoals… ‘He, zou je de klei kunnen opstapelen?’, ‘waarin zwemt de vis? Heeft ie nog vriendjes in de zee?’.

Stel jouw kinderen zijn aan het klimmen op kisten of op de bank en het wordt wat te druk. Wat zou een leuke influistering zijn? Gebruik je fantasie. ‘He, zou het een leuk idee zijn om de bank een eiland te laten zijn?’.

Veel speelplezier toegewenst! Wil je meer speeltips, abonneer je op mijn blog.