blog gezien worden smaakt naar meerTania is slim, zingt meertalige liedjes, danst overtuigend, is snel van begrip. Heel sociaal met fantasievol spel en slimme oplossingen. Haar valkuil is om overal, ten koste van anderen, de beste te willen zijn. Ze helpt en is overal tegelijkertijd.
Ze wil oprecht helpen en anderen iets leren. Dat ze anderen vaak voor de voeten loopt, betweterig wordt, vindt ze moeilijk om te zien.
Tot het met haar beste vriendinnetje, Paula, tot een clash komt. Paula wil nu eens alleen een dansje doen, zonder het gevoel dat ze de mindere is, gewoon genieten van haar dans. Geen voorbeeld, geen commentaar.

Tania hoort haar vriendin vertellen dat ze teveel bepaalt en haar niet genoeg ruimte geeft. Teleurstelling is van haar gezicht af te lezen.
Zij vindt het niet eerlijk, wil ook dansen, ze mag toch ook meedoen!
Na beide kanten gehoord te hebben, en een patroon te willen doorbreken, geef ik aan dat Paula een paar nummers alleen mag dansen. Ongeloof, boos gezicht, armen over elkaar, in een hoekje op de bank en stille tranen lopen over haar wangen.

 

Terwijl Paula danst, zitten we daar samen. Tania zit nog afgekeerd, zo alleen met haar verdriet. Ik probeer in contact te komen en vraag haar een paar vragen die niks opleveren ! Stilte en boosheid ! Ook prima, maar ik blijf in contact.
Tot ik vraag naar haar diepste wens, haar allerdiepste wens voor vandaag: ‘wat zou jij nu echt het liefste willen’. ‘Wat is jouw diepste wens voor vanmiddag?’
Tania keert ze zich langzaam om en vraagt of ze echt mag vertellen wat ze het liefste wil doen, ook als ze het helemaal alleen wil doen. Zonder andere kinderen. Echt iets voor haar alleen.
‘Ja, dat mag’, beloof ik, ‘Vertel je wens maar’.

‘Ik wil koekjes bakken’, antwoordt ze, ‘helemaal alleen’. ‘Want weet je, ik word soms helemaal gek van de andere kinderen. Altijd zijn ze om me heen, willen dat ik meespeel, of willen dat ik een spel bedenk. Ik vind het vaak te kinderachtig en dan ga ik te snel. Koekjes bakken is moeilijk en wil ik helemaal zelf doen’. Haar inzicht in de situatie raakte me. Hoe vaak blijf je niet in een oordeel hangen over haar aanwezigheid, corrigeer je haar om niet zoveel te bepalen en vergeet je haar echte kwaliteiten. Ze straalt.
‘ Prima, ik help je op weg. Kom mee naar de keuken en als je verder hulp nodig hebt, dan vraag je het …’, antwoord ik instemmend.

Ze geniet.

Trots zitten we later aan tafel, met verse warme koekjes. Ze straalt breeduit, ze heeft het alleen gedaan en voelt zich groot. De andere kinderen vinden het geweldig. Het werd een middag waarop alles op zijn plaats viel. Iedereen kreeg ruimte om te doen wat ie wilde. De andere kinderen  speelden zeer creatief en werden geïnspireerd door haar zelfstandigheid. Ze kwamen af en toe bij haar kijken, betrokken haar op een leuke manier in het spel. Nu smikkelt iedereen van de koekjes en is tevreden met deze topmiddag.

Gezien worden smaakt naar meer ….

Heb je interesse naar de wijze boodschap en behoeftes van jouw kinderen? Wil je weten hoe je ze kan begeleiden naar een vrijer bestaan!. Ook voor jezelf. Kijk naar mijn inspirerende aanbod op www.saskiazwijnenburg.nl